Home Nieuw Foto(s) van de week Jeugdrubriek Amfibieen en Reptielen, Vissen, Weekdieren en Overige ongewervelden Insecten Paddestoelen Planten Spinnen Vogels Zoogdieren Filmpjes Varia Index Zoeken Mailformulier Bronnen en Links
technische ondersteuning
stichting.stippen.nl


Kleurverschillen

Bij vlinders kun je binnen een soort grote verschillen in kleur aantreffen.
Een soort, het Landkaartje, maakt het zelfs (letterlijk) helemaal bont: er bestaan twee verschijningsvormen (lente- en zomergeneratie) die totaal verschillend van elkaar zijn!
Verder kan het kleurverschil te maken hebben met de leeftijd van de vlinder ( een "vers"of een "afgevlogen"exemplaar) maar afgezien daarvan kan het zelfs zo zijn dat de ene er echt anders uit ziet dan de andere! Niet alleen in intensiteit van de kleur maar soms ook in het vlekkenpatroon.
Kijk maar eens naar de volgende plaatjes.
Allereerst hier twee Bonte zandoogjes.


Twee Gehakkelde aurelia's die kleurverschil vertonen.

Soms wordt een kleurverschil ook benoemd: zoals hier bij het Hooibeestje: de donkere vorm wordt "aberratie antirufa " genoemd. Eigenlijk is het gewoon een afwijking!

Bij de Atalanta's komen verschillen voor in de mate waarin er wit en/of blauw op de vleugels te zien is.
Zoek de verschillen!


Zoals gezegd kunnen vlinders naarmate ze ouder worden van kleur veranderen, ze worden valer. Behalve dat kunnen ze er erg toegetakeld uitzien, omdat er soms hele happen uit hun vleugels missen,zoals bij deze Distelvlinder.


Ook deze Kleine vos (rechts) heeft de nodige schade opgelopen evenals het Landkaartje (links)

Bij deze twee parende Klein geaderde witjes is goed het kleurverschil te zien tussen dit mannetje en het vrouwtje.

^top^